Koja je cena renoviranja stana i kako planirati budžet?

Nakon što ste dobro proanalizirali trenutno stanje, svoje želje, mogućnosti, očekivanja od prostora, potrebno je preći na jednu manje zanimljivu stavku.

U pitanju je planiranje budžeta. Ovo je izuzetno važan korak.

Najpre napravite spisak svih grubljih radova (koje smo naveli u delu iznad).

Ukoliko planirate neke neuobičajene radove, svakako stavite i njih na popis.

Nakon planiranja i izrade budžeta za ovu vrstu radova popišite planirani nameštaj, sanitarije, kuhinjsku tehniku, osvetljenje, dekoraciju… To su sve stavke koje treba uzeti u obzir. Bolje je u startu imati jasnu finansijsku konstrukciju, nego puštati da se stvari razvijaju spontano i bez plana. Ovo vas možete dovesti u situaciju da na pola procesa ostanete bez sredstava.

Na korak od početka realizacije…

Kada ste zaokružili svoju viziju i isplanirali budžet, vreme je da krenete u realizaciju.

Ukoliko ste u mogućnosti nađite izvođača radova od poverenja, nekoga ko koordiniše sve faze.

Važno je najpre uraditi instalacije, pa onda suvomontažne radove. Bitno je da majstor koji postavlja gipsane zidove i plafone ostavi rupe za izvode instalacija, na koje će se na kraju procesa postaviti fina galanterija.

Bitno je da pod u kupatilu ima adekvatnu nivelaciju koja ide ka slivniku i da se parket hobluje na kraju, kako ga molerski radovi ne bi upropastili.

Sve su ovo znanja i veštine koje se stiču kroz godine iskustva, prakse, dobrih i loših izbora. Ne potcenjujte svog izvođača. On će znati da sinhronizuje stvari i verovatno je da ima mrežu proverenih i kvalitetnih majstora.