Koji su trendovi u uređenju enterijera?

Ako ste se ikada zapitali kom stilu pripadaju enterijeri koji se vama dopadaju?

…Ili biste želeli da promenite stil svog stana ili kuće, ali niste sigurni koji pravac da odaberete preporučujemo da u narednom tekstu pročitate karakteristike nekih od najpoznatijih trendova…

Budući da je skoro nemoguće pronaći prostor sa samo jednim pravcem u dizajnu enterijera, daćemo vam i par predloga kako da kombinujete različite stilove.

Spremni? Idemo!

Moderan stil

Enterijere dizajnirane u ovom stilu krase jednostavne i čiste linije. U modernim enterijerima često se može naći metal i staklo, i tek po neki ukrasni element koji svojim izrazom prostor osvežava i obogaćuje. Boje koje dominiraju u modernom enterijeru su boje neutralne palete poput bele, sive ili bež i samo se ponekad daje akcenat sa jednom jarkom bojom.

Nameštaj u pastelnim bojama – osećaj relaksacije

Odavno je poznato da boje imaju snažan uticaj na naše raspoloženje, stoga je za postizanje umirujućeg ambijenta veoma važan izbor odgovarajuće boje. Pastelni tonovi su pravi izbor za kreiranje suptilnih akcenata koji stvaraju relaksirajuće okruženje. Zato su nameštaj i dekorativni predmeti u pastelnim tonovima jedan od trendova koji su uvek IN – bilo da je reč o udobnoj ružičastoj fotelji, pastelno plavoj sofi, stolici ili tepisima nežnih nijansi. Moderan stil opremanja nije ljubitelj tapeta, ili nekih drugih zidnih obloga, osim kada odlučite da jedan zid obložite kamenom.

Kada govorimo o nameštaju priča je jednostavnija nego što mislite. Jer se u modernom stilu opremanja i uređenja doma koristi masivan nameštaj bez stilskih ukrasa. U praksi to su najčešće ogromne ugaone garniture ravnih ivica. Dok je ostali nameštaj pločasti od masivnih ploča drveta ili medijapana.

Moderan stil opremanja nije ljubitelj tapeta, ili nekih drugih zidnih obloga, osim kada odlučite da jedan zid obložite kamenom. Kada govorimo o dekoraciji zidova ne treba praviti galeriju slika od mnoštva malih formata već na zid treba okačiti jednu veliku i upečatljivu sliku koja će da dominira tim zidom. Ako ste ljubitelj fotografije onda okačite na zid veliki format u crno beloj tehnici koji ćete staviti u jednostavan crni ram.

Osvetljenje

Kod modernog stila opremanja važno je osvetljenje i tu mislimo i na prirodno i na veštačko. Prirodno osvetljenje u modernim stanovima se ogleda u ogromnim prozorima koji nemaju zavese, dok je poželjno što više veštačkog osvetljenja. Treba birati svetiljke svedenog dizajna i ravnih linija. I uvrstiti zidnu, podnu i skrivenu rasvetu u enterijer. Nabavite dobru podnu lampu pored ugaone garniture u dnevnoj sobi i tako napravite prijatan ambijent. Ako ovako uredite svoj životni prostor dobićete rasterećenost i prozračnost koji i jesu glavne karakteristike modernog stila.

Ako se plašite da ćete pogrešiti uvek se držite glavnog faktora modernog doma, a to je minimalizam. A ako vam je sve to previše stresa angažujte profesionalce.

Minimalizam

Za minimalizam bi se moglo reći da je moderan dizajn enterijera doveden do ekstrema. Osnovna ideja iza ovog stila je da se otarasimo bilo čega u prostoru što nam nije nužno.

Kolor paleta je još neutralnija i prozračna, nameštaj ultra čistih linija, a dekoracija, asesoara i odstupanja u koloritu gotovo da i nema.

Minimalistički uređen prostor je odlično “igralište” za eksperimentisanje i isprobavanje drugih stilova i trendova u uređenju enterijera.

Možete da dodate, na primer elemente u retro stilu, pomešate ih sa klasičnim nameštajem ili se poigrate sa drečavim bojama (ako ste baš hrabri).

Takođe, u enterijere ovog stila savršeno će se ukopiti ukrasi ili ogedala, koja su svedena i jednostavna.

Skandinavski stil

Iako je u dizajnu enterijera na skandinavski način takođe naglašen značaj jednostavnosti i funkcionalnosti, zahvaljujući prirodnim elementima kao što su biljke, nameštaj od svetlog drveta ili pruća i prirodnih tkanina, ovaj stil je stekao znatnu popularnost širom sveta.

Boje koje preovladavaju u prostorijama uređenim u ovom stilu su uglavnom svetle i neutralne, a nameštaj sveden.

Za skandinavski stil u enterijerima takođe je važno da bude prostran, da obiluje prirodnim svetlom i da nije natrpan dodacima i ukrasima.

Skandinavski stil je veoma zahvalan za kombinovanje sa elementima drugih stilova:

Za dramatičan momenat – unesite neki elemenat tradicionalnog stila ili luksuzni, glamurozni “obrt” u enterijeru.

Ako volite drečave boje – ne bojte se da ubacite izražajne dekorativne predmete.

Za mekši, ženstveniji look – slobodno unesite plišane elemente, mekane jastučiće ili kitnjaste detalje.

Za doživljaj mira, sklada i harmonije, ubacite zen simbole koji ih predstavljaju.

Klasičan (tranzicionalni) stil

Negde u zlatnoj sredini između tradicionalnih enterijera naših baka i futurističkog minimalizma, između kabastih plišanih fotelja i sterilne, “oštre” prejednostavnosti modernog dizajna ušuškao se klasičan stil u enterijeru.

Može da uključuje moderne materijale i elemente, kao što su komadi od čelika, pozlaćenog metala i stakla, u kombinaciji sa, na primer, plišanim nameštajem ili komadima od tamnog drveta.

Boje u sobama uređenim u klasičnom stilu su ugavnom takođe neutralne, mada češće ima kontrasta i kolorit je različitiji.

Ideja koja stoji iza čitavog koncepta je da klasičan enterijer bude moderniji i sofisticiran, ali ujedno topao i opuštajući.

Ne treba naglašavati, da su mogućnosti za kombinovanje u okviru ovog stila gotovo neograničene.

Tradicionalni stil

Zasićene boje kao što su braon, bordo, oker, tamno zelena su dobrodošle u domove uređene u tradicionalnom stilu, kao i nameštaj od tamnog, lakiranog drveta sa reljefom ili rezbarijom.

Kabasti, ponekad glomazni komadi nameštaja su zastupljeni u tradicionalnom stilu, dok su zavese i draperije nezaobilazne.

Takođe, ovaj stil često krase umetnička dela, raskošne vaze i drugi ukrasi od kristala ili metala u zlatnoj ili bronzanoj boji.

Pojedini elementi ili komadi nameštaja koji pripadaju tradicionalnom stilu, bilo redizajnirani ili ne, mogu sjajno da se uklope u domove uređene u klasičnom stilu.

Romantičan stil

Unekoliko sličan sa tradicionalnim pravcem u uređenju enterijera, romantičan izgled kao da ima za cilj da šarmira i zavede čula svilom i satenom, cvetnim motivima i mekanim, udobnim jastucima i sofama.

Često ga dopunjuje asesoar koji naglašava opuštenu, nežnu i romantičnu atmosferu.

Ako želiš da osvežiš i modernizuješ neku prostoriju uređenu u romantičnom stilu, unesi komad nameštaja jednog od najpopularnijih trendova poslednjih godina – Shabby chic.

Shabby Chic trend u uređenju prostora

Unekoliko sličan vintage fazonu, shabby chic se uglavnom odnosi na komade nameštaja koji su ili polovni, a restaurirani, ili napravljeni tako da izgledaju “otrcano.” I zidovi mogu biti shabby chic, kao i bilo koj drveni nameštaj, ili tepisi.

Shabby chic ima naročito snažan efekat kada se kombinuje sa glamuroznim i luksuznim detaljima, a elementi sa ovim šmekom često se dodaju enterijerima u raznim stilovima kako bi delovali romatničnije i toplije.

Vintage trend u dizajnu enterijera

Značenje engleske reči vintage (vintidž) povezano je sa predmetima koji su na neki način starinski, ali nikada neće izaći iz mode, moglo bi se reći da su svevremeni.

“Vintage” se odnosi na stil uređenja enterijera između 30-ih i 50-ih godina 20. veka.

Međutim, retko gde se može naći čitav enterijer uređen u ovom stilu.

Ipak, poneki vintage element, u enterijer će uneti malo nostalgije i mnogo elegancije, kao i antičkog šarma.

Elementi koji mogu dočarati vintage stil u tvom domu su lusteri ili lampe u ovom stilu, manji komadi nameštaja ili stolice, gipsani dodaci na zidovima, glomazna, stilska ogledala, sofe, ili pak izloženi ukrasi.

U njemu preovlađuju pastelne boje, pa deluje smirujuće i opuštajuće, a cvetni dezeni koji su takođe često zastupljeni, prostoru daju posebnu romantičnu notu.

Retro trend u uređenju enterijera

Bukvalno, reč retro znači da se stil koji je bio aktuelan u prošlosti vraća u modu. Retro u dizajnu enterijera je stil uređenja prostora koji je bio popularan 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Karakterišu ga jarke boje: žuta, narandžasta, crvena, zelena, hrabre šare i printovi na zidovima, ali i na nameštaju, tepisima, sofama i stolicama.

Nameštaj je uglavnom izdignut, ima zaobljene linije i napravljen je od drveta, plastike i kože.

Kao i kod vintage, shabby chic stila, ni retro se ne preporučuje kao dominantan stil uređenja vašeg prostora.

Međutim, elementi u retro fazonu će itekako razigrati, oplemeniti i osvežiti enterijere uređene u modernom, minimalističkom, skandinavskom ili klasičnom stilu.

Industrijski (loft) stil

Ako imaš visoke plafone, ogroman prostor na raspolaganju, ili se čak spremaš da preurediš staro skladište ili fabriku u stambeni prostor, imaš savršene predispozicije da urediš svoj prostor u industrijskom stilu.

Moderan, urban look industrijskog stila, naravno se, u manjoj ili većoj meri može uneti i u manje prostore, ali ono što ga karakteriše su sirovi, “mačo” šarm i elementi koji se inače retko viđaju: gvozdeni i metalni okviri, metalne cevi, osvetljenje koje kao da se koristi u fabrikama, nameštaj koji izgleda kao da nije do kraja obrađen, vidljive cigle i zidovi od “običnog” betona.

U industrijskom stilu takođe se dosta koristi nameštaj od drveta, koža, zemljani tonovi i siva, bela, braon i crna boja.

Industrijski dizajn se odlično slaže sa elemntima u vintage ili shabby chic stilu, a i ukrasi u tom fazonu su dobrodošli.

Lumen tim iz je tu da vam omogući da renoviranje vašeg prostora ne bude košmar nego zadovoljstvo.

1 thoughts on “Koji su trendovi u uređenju enterijera?

  1. Pingback: Koje su faze procesa renoviranja i adaptacije objekta?

Comments are closed.