Šta su Tiffani lampe? Sjajni ukrasni dodatak

Postoji razlog zašto mnogi ljudi vole da ukrašavaju svoje domove antikvitetima – oni dodaju osećaj karaktera i istorije inače modernom okruženju. Videli smo da određeni stilovi antikviteta ulaze i izlaze iz mode, ali jedna stvar koja trenutno ima trenutak je Tiffani staklena lampa.

„Tifani lampe su među najboljim primerima umetničkih i zanatskih dekora ikada proizvedenih u Americi“, kaže Beverli Solomon iz istoimene dizajnerske firme.

Ali da li je ovo obojeno čudo samo bljesak u tiganju ili je vredno uložiti u neko svoje? Neki bi tvrdili da su Tiffani lampe zaista zastareli komadi dekoracije, dok drugi veruju da ovi ukrašeni dodaci mogu biti prelep dodatak vašem domu.

Tifani lampe dopunjuju „grandumilenijumski“ dekor

Ime Tifani je veliko u ovoj zemlji, zahvaljujući draguljaru poznatom po svojim prepoznatljivim plavim kutijama od robinovih jaja. Ali Tiffani lampe ne spadaju pod okrilje ove kuće sjaja, koju je osnovao Charles Tiffani. Umesto toga, njegov sin, Louis Comfort Tiffani, koji je bio slikar i dekorater enterijera, pokrenuo je kompaniju lampi, proizvodeći prve iteracije 1895. Četiri decenije, Tiffani lampe su proizvodili u Kvinsu, Njujork, zanatlije iz celog sveta. Dizajni su dobili razna romantična imena kao što su Visteria i Dragonfli.

Tifani lampe dopunjuju „grandumilenijumski“ dekor

Tifani lampe su aktuelna tema razgovora u velikoj meri zahvaljujući usijanom trendu koji se zove „grandmilenijumski“ stil. Ova retrospektivna šema dekora najavljuje vez, tapete, pletene komade i cveće – a šarena starinska Tiffani lampa se uklapa u taj izgled.