TIPS AND TRICKS u uređenju enterijera

Ostavite dovoljno mesta za skladištenje

TIPS AND TRICKS: Dodatno mesto za skladištenje nikad ne može biti na odmet. To znaju svi oni koji su živeli u iznajmljenim i ne tako dobro opremljenim stanovima. Zato je planiranje prostora za skladištenje jedan od prvih saveta koji dajem.

U svakoj prostoriji je moguće napraviti prostor u kom ćete ostaviti sitnice poput pegle i daske za peglanje, usisivača, korpe za veš, mini-ostave… O ovim stvarima se ne razmišlja i ide se po principu da će se smestiti negde. Samo je pitanje gde?

Veliki problem stvaraju i mali prostori u kojima su smeštene kuhinje i mnogo aparata koje danas imamo i koji nisu ni malo zanemarljivi. Zato se u kuhinjama posebno treba voditi računa o iskoristivosti prostora od poda do plafona. 

Iskoristite visinu prostora

Ono što često viđam su nameštaj ili elementi koji su previše nisko postavljeni i time ceo prostor „vuku“nadole. 

Polica za TV ili ceo sistem koji su smešteni na pod, kuhinjski elementi koji su postavljeni na pola zida, prazni zidovi iznad sofe, ormari u sobi ili u hodniku koji nisu projektovani da budu do plafona.

Iskoristite visinu prostora tako što ćete elemente nameštaja postavljati simetrično u odnosu na zid. Ako postavljate policu za TV ili sistem polica, neka budu postavljeni u odnosu na sredinu zida. Ako imate samo policu na kojoj stoji TV, iznad dodajte policu sa knjigama, zidnu galeriju ili policu sa biljkama.

Kada postavljate kuhinju, elemente postavite da budu do plafona i u gornje elemente stavite kutije ili uređaje koje ne koristite tako često. 

Prazne zidove iznad sofe upotpunite galerijom slika. Ormare projektujte do plafona, dok na gornje police možete da stavite kofere.

Ne zatrpavajte prostor nameštajem

Pri uređenju enterijera, ključ je u jednostavnosti. Poželjno je da izaberete kvalitetne i veće komade nameštaja koje ćete koristiti i za više od 10 godina, a koji će posle toliko vremena biti još uvek funkcionalni.

Previše nameštaja u prostoru stvara osećaj nelagodnosti i skučenosti, i njime se mali prostor dodatno vizuelno smanjuje. 

U maloj dnevnoj sobi dovoljan je jedan trosed ili ugaona garnitura, a po potrebi možete dodati fotelje ili tabure za dodatna mesta za sedenje. Dve ili tri komode u dnevnoj sobi mogu zameniti sistem-ormar za TV, koji može biti zatvoren ili otvoren u nekim delovima. 

Ukoliko nemate prostora za trpezarijski sto, šank može da ga zameni i bude idealno rešenje za vaš prostor za ručavanje. Savet je da kupujete komade nameštaja koji imaju više funkcija.

Pažljivo sa bojama

Što se boja tiče, preporuka je da se ne vodite trendovima, jer ono što je danas u trendu – sutra nije, i obrnuto. Ne dozvolite sebi da sledeće godine poželite da menjate svoju crvenu kuhinju, jer vam je muka da kuvate i uopšte boravite u njoj. 

Moj savet je da se veliki komadi nameštaja, koji zahtevaju veći budžet, biraju u neutralnim bojama. Kuhinja, kauč, sistem za TV, trpezarija, ormari i krevet – birajte jednostavan dizajn i boje koje su neutralne. Boju dodajte detaljima, poput cveća, tepiha, ukrasnih jastuka, sveća, ćebeta, prostirki za jelo, šoljama, tanjirima, čašama, slikama, pa i knjigama. Tako ćete moći makar dva puta godišnje da menjate boju detalja u svom stanu bez trošenja prevelikog budžeta.

Ovo su saveti koje vrlo rado delim svojim klijentima u uređenju enterijera i većina njih se složi da ih verovatno ne bi iskoristili da su sami planirali svoj dom. Planiranje je važno, ne samo zbog budžeta, već i da bi dom bio vaša oaza mira, a prostor iskorišćen maksimalno funkcionalno.

Rasveta u enterijeru

Pravilno postavljena rasveta je izuzetno bitan element enterijera. Trebalo bi uvek sa posebnom pažnjom birati poziciju lampe, rozetne ili nekog drugog rasvetnog tela, jer se upravo često dešava da uđete u prostor koji je toliko jako osvetljen, da vam to smeta ili da ne postoji dovoljno rasvete i gde nije moguće čitati. Dobra ili loša rasveta u kući može itekako uticati na raspoloženje ukućana. Previše mračni prostori, ili čak, previše osvetljeni mogu prouzrokovati glavobolju, bol u očima i osećaj umora. Kako je moguće izbeći ove probleme? Kako organizovati osvetljenje na najbolji način? 

Kao prvo, najbitnija je pozicija struje i utičnica. Osvetljenje je najbolje planirati kada se radi renoviranje prostora ili u toku razvoja projektne dokumentacije novog objekta, jer je tada moguće odrediti tačnu potrebnu količinu svetlosti za svaki deo prostora. Problem se javlja kada ulazite u gotov stan ili kuću gde nema dovoljno utičnica, pravilno raspoređenih.

Potrebno je dobro osmotriti prostor i odrediti u kojim delovima pristupa prirodno svetlo, a koje zone su mračnije. U dnevnim zonama, tj. dnevnoj sobi, kuhinji, trpezariji i radnoj sobi je potrebno malo jače svetlo, koje omogućava aktivnosti vezane za napomenute prostorije, ali ujedno i prigušena svetla u momentima opuštanja u dnevnoj sobi ili recimo, tokom večere. Stoga je dobro planirati prekidače za različite tipove svetiljki, koje mogu biti vidljive u vidu visećih lustera, visilica zanimljivih formi ili skrivenih, ugradnih lampi.

Sa druge strane, noćne zone zahtevaju prigušena, mekana svetla, gde je možda najbolji postaviti dimer prekidač, sa gradacijama od najjačeg do najslabijeg svetla. Uglavnom se u ovakvim zonama koriste plafonske viseće lampe, recimo u vidu abažura ili ugradne svetiljke u spuštenim plafonima. U kupatilima je poželjno da bude rasveta – direktna jačeg intenziteta potrebna za šminkanje, brijanje i slično, i druga uopštena malo slabija pri korišćenju tuša, lavaboa ili sanitarija. Radi zaštite od vode, u kupatilima bi trebalo birati rasvetu sa IP oznakom i to uglavnom LED vrste.

U radnim zonama je potrebno koristiti rasvetu jačeg intenziteta, koja ujedno ne zamara vid prilikom čitanja ili pisanja, ali je poželjno ubaciti i alternativno, prigušenije svetlo u momentima rada za kompjuterom ili jednostavno, odmora.

Što se tiče hodnika, ne bi trebalo koristiti rasvetu jake voltaže. Ako u kući žive deca ili starije osobe, u ovakvim prostorima bi čak bilo poželjno koristiti slabija ugradna svetla u donjim delovima zida ili lampice koje se mogu uključiti u utičnicama, jer im je tako lakše da stignu do kupatila ili kuhinje u sred noći.

Opremanje stana – Najveće greške!

Useljenje u nov stan ili renoviranje starog predstavlja uglavnom vrlo uzbudljiv, ali i stresan period. Ukoliko želite da samostalno peuzmete kompletno opremanje stana, bez stručne pomoći, navodimo vam nekoliko stavki koje su korisne prilikom osmišljavanja dizajna i pomoću kojih je moguće izbeći česte greške u enterijeru. 

Ne prenatrpavajte prostor. Istina je da nije teško brzo pretvoriti dobro planiran i osmišljen prostor u nešto što više liči na kolekciju nameštaja i kućnih aksesoara. Vaš nameštaj bi trebalo da popuni prostor u prijatnom i funkcionalnom smislu, da bude postavljen na takav način da omogućava neometano kretanje. Kuća ne bi trebalo nikada da bude opremljena previše, ne samo zato što u takvom slučaju vizuelno dobija manje dimenzije, već zato što je teško kretati se u takvom prostoru. Ali to nije samo pitanje previše nameštaja, već i pozicija istih. Nekada je dovoljno samo napraviti nov raspored i uvideti veliku razliku. Osećaj prenatrpanosti, haosa, nereda se ne postiže samo unošenjem previše nameštaja, već i postavkom velikog broja neorganizovanih detalja, ukrasa… Razmislite o tome šta vam je zaista potrebno i pokušajte da izbacite sve nepotrebne stvari.

Previše detalja u enterijeru

Budite svesni veličine prostora pre nego što se uputite u opremanje stana.
Nikada nemojte kupovati nameštaj, a da ga prethodno niste izmerili. Isto važi i za stan, gde je poželjno uzeti sve potrebne mere. Previše mali ili previše veliki nameštaj deluje neusklađeno i neadekvatno, što može biti prilično skupocena greška.

Loše osvetljenje

U svakom enterijeru osvetljenje je od ključnog značaja. Prirodno svetlo je uvek najdragocenije, te ga stoga nemojte blokirati teškim zavesama ili visokim nameštajem. Čak ga u nekim delovima kuće možete i naglasiti postavkom ogledala prekoputa otvora, tj. prozora. Što se tiče planiranja rasvete i veštačkog osvetljenja, uvek uvodite više od jednog izvora svetla u sobi. Osim glavne rasvete, koja je često centralna u vidu lustera, u zavisnosti od funkcije, poželjno je imati i sekundarna, ambijentalna svetla na zidovima, u spuštenim plafonima ili u vidu zanimljivih lampi. Po želji, za neke grupe osvetljenja u vašem prostoru možete izabrati i opciju regulisanja intenziteta, u vidu dimer prekidača.

Harmonično usklađene boje zidova i nameštaja u enterijeru

Birajte nameštaj u skladu sa izborom boje za zidove. Mnogo je teže izabrati nameštaj za već okrečen prostor nego obrnuto, naravno, ukoliko zidovi nisu bele boje. Da biste bili sigurni u odabir boja, razmislite dobro o boji i meblu planiranog centralnog nameštaja, tj. garniture za sedenje, ako je u pitanju dnevni boravak. U mnogim salonim je moguće dobiti primerak štofa, kože ili drugog izabranog materijala, što vam može znatno pomoći pri odlučivanju zidne boje u farbarama. Ukoliko je izvodljivo, savetujemo da svaku izabranu boju probate na delu zida i ostavite 24h da se osuši, pre krajnje vaše odluke. Naravno, budite oprezni pri izboru, izbegavajte previše različitih boja i kontrasta.

Planirajte budžet za opremanje stana

Pre početka bilo kakvih radova u enterijeru i kupovine opreme i nameštaja, bitno je da znate što tačnije planirane troškove, kao i vaš budžet. Savetujemo da vam izvođač radova da detaljnu ponudu, pre početka bilo kakve intervencije, kako ne bi došlo do neplaniranih ishoda. Ukoliko niste u mogućnosti da opremite stan u celosti na početku, savetujemo da rasporedite kupovinu i nabavljate jedno, po jedno. To nikako nije loša opcija, jer omogućava da se enterijer „gradi“ polako, oprema pravim izborom i uživa u svakom novom unetom detalju.

Paleta boja. Koje će osnovne boje i njihovi tonovi dominirati prostorom? Kada razmišljate o tom pitanju proanalizirajte osvetljenost i orjentaciju svog doma. Ukoliko su u pitanju osvetljeni zidovi tonirajte ih svetlije, a zidove u senkama tamnije. Ako su neke od prostorija okrenute ka severu, bojite ih u toplije tonove, a za južnu orjentaciju koristite hladnije. Zidovima do kojih ne dopire dnevna svetlost oker boja može dati neophodnu toplinu.  

Dobra preporuka je da odaberete jedan ili dva osnovna tona, na koje će se nadovezivati ostale boje. Ovakvim pristupom izbegavate rizik šarenila i nesklada. 

Osvetljenost i veličina prostorije značajno utiču na ponašanje određene boje ili tona i utiska koji će stvoriti. U ovoj fazi listajte časopise i portale i poslušajte sebe. Krenite za onom kombinacijom koja vam se najviše sviđa.

Odabir materijala i tekstura. Teksture i materijali jednako doprinose prostoru, koliko i boje. Možemo ih podeliti na tople (drvo, opeka, keramika, terakota, vuna, pliš, kašmir…) i hladne (metal, kamen, mermer)..